Help! Welke kleuren passen bij elkaar?

Er zijn zooooo veel kleuren, misschien wel duizenden. Lastig om dan te kiezen welke kleuren goed bij elkaar passen en mooi te combineren zijn, en daar komt je persoonlijke smaak ook nog eens bij kijken. Om je een beetje op weg te helpen, hebben we deze gids voor je gemaakt.

 

kleurencirkel

Kleurencirkel

Voor het samenstellen van kleurencombinaties kan je de kleurencirkel gebruiken. In de kleurencirkel staan de primaire, secundaire en eventueel ook de tertiaire kleuren. Primaire kleuren zijn de basiskleuren, alle kleuren zijn gemaakt van deze kleuren, rood, geel en blauw. De secundaire kleuren worden gemaakt door de primaire kleuren te mixen, dus dat zijn groen, oranje en paars. De tertiaire kleuren worden gemaakt door de secundaire en primaire kleuren te mixen, hierdoor krijg je een breed scala aan kleuren. Naast al deze kleuren heb je ook tinten, dat is een kleur gemixt met wit. Door een kleur met zwart te mengen krijg je een toon. Als je een kleur met grijs mengt krijg je verzadiging.

 

tinten, tonen en verzadiging

Neutrale & pigment kleuren

zwart, grijs en wit zijn geen kleuren, je kan ze ook niet zien in de kleurencirkel, het zijn namelijk pigmenten. Je kunt ze eigenlijk overal mee combineren, de ene houd alleen dan niet zo van felle kleuren en de ander wel.
Bruin valt weer onder een andere categorie (om het even makkelijk te maken XP), namelijk onder de neutrale kleuren. Licht bruin kan je het beste combineren met lichte kleuren/ tinten. Donker bruin gaat weer heel goed met felle kleuren.

Kleurtechnieken

Er bestaan een aantal technieken/ hulplijnen om kleurcombinaties samen te stellen. Bij deze richtlijnen word er altijd gebruik gemaakt van de kleurencirkel (zie bovenaan deze blog). Het leuke en fijne is dat je er eigenlijk nooit mee fout kan gaan en je je eigen smaak er in kan toe passen. Wat je ook kiest is goed, want jij bent jij en jij bent speciaal!

Ton sur ton

Ton sur ton betekent toon-op-toon. Er word dan gebruik gemaakt van één enkele kleur, van deze kleur worden verschillende tonen gebruikt. Alleen de hoeveelheid wit of zwart is dus anders. Met deze techniek kan je een heel rustig maak toch interessant kleurenpallet maken. Je kan deze techniek ook gebruiken in combinatie met een andere techniek.

Complementaire kleuren

Dit zijn kleuren die tegenover elkaar in de kleurencirkel liggen, zoals geel en paars. Deze techniek word vaak gebruikt om kleuren te laten knallen, ze versterken elkaar. Hierdoor krijg je een energieke combinatie. Al moet je er wel van houden.

kleuren combineren

Harmonieus

Door kleuren die naast elkaar in de kleurencirkel liggen te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Zoals rood en oranje, geel en groen of blauw en turquoise. Om deze combinaties het beste tot hun recht te laten komen kan je ze het beste combineren met neutrale en pigment kleuren.

Analoge combinatie

De analoge kleurcombinatie is vrij rustig, omdat de kleuren dicht bij elkaar liggen en veel op elkaar lijken. Je ziet deze techniek ook terug komen in de natuur, bijvoorbeeld in de herfst met de kleurenblaadjes, rood, lichtrood, oranje, bruin en geel.  Je pakt bij deze techniek 1 primaire of secondaire kleur als basis, dit combineer je weer met 2 of meer secundaire of tertiaire kleuren in verschillende tinten en tonen.

Driehoeks verband

Hierbij word er gebruik gemaakt van 3 kleuren, de kleuren liggen precies even ver uit elkaar op de kleurencirkel. Denk bijvoorbeeld aan rood, geel en blauw of oranje, groen en paars. Deze combinatie valt erg op maar niet iedereen vind het mooi.

 

hondenriem ontwerpen
touwhalster ontwerpen
leadrope ontwerpen

Meer inspiratie nodig?

Kijk dan vooral verder op onze blog en inspiratie pagina, ook kun je een kijkje nemen in de webshop, op facebook, instagram, of in onze kleurenoverzicht. Je kan natuurlijk ook ten alle tijden Contact met ons op nemen. Ga vooral uit van jouw smaak, jíj moet het mooi vinden, dat is het allerbelangrijkste.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.